E.Zuroffas iš vieno lietuvio gautus duomenis apie 1941 metų rugpjūtį Panemunėlio kaime iššaudytas žydų Jofės ir Olkino šeimas ir 4 galimus įtariamuosius šių metų liepą persiuntė Lietuvos teisėsaugininkams.

Valstybės saugumo departamento Panevėžio skyrius, gavęs šią medžiagą, iškart pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio eigą organizuoja Panevėžio apygardos prokuratūra.

Kaip BNS sakė ikiteisminį tyrimą organizuojantis prokuroras Romualdas Valiulis, kol kas nei saugumo, nei prokuratūros pareigūnams nepavyko surasti E.Zuroffo nurodyto nusikaltimo pėdsakų.

"Išsiuntėme užklausimus į visus archyvus, saugumo pareigūnai buvo nuvažiavę į Panemunėlio kaimą, apklausė ten gyvenančius žmones, bet ne kažin ką pešė - visi kažką yra girdėję, bet tiksliai nieko nežino. Bet svarbiausia, kad mes nerandame paties pranešėjo - yra tik jo vardo raidė ir pavardė", - sakė prokuroras.

"Mes nežinome, už ko užsikabinti. Nusprendėme parašyti malonų laišką pačiam E.Zuroffui ir pranešti, kad vyksta tyrimas, tačiau mums reikalingi duomenys apie tą žmogų iš Lietuvos, kuris jam tas žinias suteikė. Be to žmogaus parodymų nieko negalime padaryti", -teigė R.Valiulis.

Prokuroras teigė, kad pranešėjo pavardė Lietuvoje yra labai paplitusi, todėl to žmogaus niekaip nepavyksta surasti. R.Valiulis pasakojo, kad pareigūnai nesurado ir galimos nusikaltimo vietos, nes vietovės, apie kurias kalbėta E.Zuroffo laiške, per 60 metų neatpažįstamai pasikeitė. Nesurasti ir įtariamieji žydų šeimų išžudymu.

Nuolat kritikuojantis Lietuvą už vangumą baudžiant holokausto vykdytojus E.Zuroffas pernai liepą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje paskelbė akciją "Operacija: Paskutinis šansas", siūlydamas 10 tūkst. JAV dolerių premiją už informaciją, padėsiančią patraukti teisman nacių karo nusikaltėlius. Premija už informaciją buvo žadama tik tuo atveju, jei įtariamasis bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir nubaustas.

Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius BNS anksčiau sakė pastaraisiais metais iš E.Zuroffo kelissyk gavęs informacijos, tačiau teigė, kad dauguma duomenų yra "fragmentiški ir realiai nepagrįsti".

"Dauguma E.Zuroffo duomenų gali turėti reikšmę istoriografijai ir archyvams, bet, deja, jie netinka teisiniam įvertinimui ir įtariamųjų patraukimui baudžiamojon atsakomybėn", - yra sakęs R.Valentukevičius.

Tačiau, pasak vyriausiojo prokuroro, remiantis naujaisiais baudžiamojo proceso reikalavimais, į praktiškai visus gautus duomenis buvo sureaguota ir atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Per okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų vietos talkininkai sunaikino 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvos žydų bendruomenės narių.